7 extra tanács önéletrajz íráshoz

2016. március 10. 21:19 - BPGerti

Megint egy olyan téma, ahol folyamatosan a ló egyik oldalán vagyunk. A bal oldalon lévőknek fogalma sincs hogyan kell igényes önéletrajzot írni, és hogy ez mit is jelent, a jobb oldal pedig mindent megtesz egy csillivilli önéletrajzért, és azt hiszi, hogy innentől vörös szőnyegen várják az új munkahelyén, természetesen mindezt rekord sebességgel.  A realitás, mint mindig, most is középen van.oneletrajziras.png

Egy jó önéletrajzhoz nem kell akadémiai tudás, elég csak annyit tudnod mivel segítheted a HR-eseket, hogy a sok beérkezett cv közül a tiédet válasszák ki elsőként.

  1. Kronologikus sorrendben visszafele

Ne azzal kezd a szakmai tapasztalatokat, hogy még a főiskolai évek alatt hol voltál gyakornok. Ha releváns a megpályázott pozícióval, akkor a végén megemlítheted. De mindig azt vedd előre, amit éppen csinálsz. Ugyanez igaz a tanulmányaidra is. Utolsóként megszerzett oklevél legfelül, és szépen libasorban alatta a többi. Törés ne legyen az időben, mert az első lesz, amit megkérdeznek, hogy akkor mit csináltál.

  1. Minden álláshoz, céghez testreszabott

Már utaltam arra, hogy ne egy egyen önéletrajzot küldözgess kérlek. Nézd meg, hogy az adott pályázatnál mik az elvárások. Emeld ki a képességeid közül azt, ami itt jól jöhet.

  1. Jól tagolt, átlátható

A következő részeket tartalmazza az önéletrajzod: személyes adatok, szakmai tapasztalatok, tanulmányok, készségek, szabadidős tevékenységek. Ez az 5 rész jól elkülönítetten, tagoltan.

  1. Rövid, de lényegre törő

Egy oldalnál sose legyen hosszabb. Itt aztán tényleg igaz a kevesebb több elv. Írd le egy-két szóval a szakmai tapasztalatoknál, hogy az adott cégnél mit csináltál. Ez sokkal beszédesebb, mint egy munkakör megnevezés. A vállalatoknál nem egységes a pozíciók megnevezése, van, ahol a menedzser a legfelső vezető, van, ahol középvezetőt sem jelent. Pályakezdőknél, szakmai tapasztalatok híján, le lehet írni ugyanígy, hogy mi volt a fő tantárgyad, milyen témában írtál szakdolgozatot.    

  1. Releváns információkat tartalmazzon

Ha minden céghez, álláshoz testreszabott önéletrajzot küldesz, akkor ez egyértelmű. Viszont, tudod ezt még azzal fokozni, ha kidomborítod a szakmai múltadban azokat a hasonló tapasztalatokat, ismereteket, amelyek alkalmassá tesznek a pozíció betöltésére. Ami viszont nem, azt csak röviden egy-két szóval.

  1. Komolyságot sugározzon

Tudom, hogy egyetemistaként nagyon vicces e-mail címekkel is lehet operálni. Egy önéletrajzra viszont ne írd már azt, hogy mackobukfenc@freemail.hu. Helyesírási hiba szintén kizárva, ez alap. 

  1. Ne hazudj

És végül, a legalapvetőbb tény, hogy mindig csak az igazat írd bele. Pillanatok alatt kiderül, ha valami nem stimmel, és többet ahhoz a céghez tuttira nem hívnak már be semmilyen pozícióra.  Még a nyelvtudásodat se ferdítsd el, akkor se, ha félsz. Ha Te vagy a nyerő, beíratnak majd nyelvtanfolyamra.

Ne feledd a sikeres önéletrajz csak az első lépés, utána Te jössz.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://projektoktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr448463922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása