Jó kiskatona vagy elkötelezett dolgozó? Kiket nevelünk?

2016. március 02. 21:09 - BPGerti

Belegondoltál már valaha, mennyire meghatározóak bizonyos iskolai élmények később, amikor már a munkában kell megfelelni és helytállni?

Egy egyetemi tanárom mesélte még régen, hogy részt vett egyszer egy nemzetközi konferencián. Az esemény elején megkérték a résztvevőket, hogy mindenki mutatkozzon be röviden. Természetesen, ez senkinek nem okozott problémát, ahogy megszoktuk egyenként elmondta mindenki, hogy hívják, honnan jött, mit tanult. Két japán kolléga viszont csak annyit mondott, xy vagyok, és a Sonynál dolgozom. Számomra ők azóta is az elkötelezett dolgozó díszpéldányai. Hányan vagyunk, akik ennyire büszkék lennénk a munkahelyünkre? Folytatva azzal, hogy hányan vagyunk, akik büszkén mondjuk, hogy melyik iskola nevelt ki? És félreértés ne essék, nem a kötelező hajbókolásra gondolok.

katonasag2.jpg

Csíkszentmihályi Mihály, a nagy flow guru, foglalkozott azzal is, hogy miért nem szeretnek az emberek dolgozni, és mégis miért tartják az életük egyik legfontosabb tényezőjének a munkájukat. Szerinte mélyen bennünk, és a múltban gyökerezik ennek a paradoxonnak az oka. A második világháború végéig a legtöbb ember számára a munka kizárólag a biztonságot és az anyagi boldogulást jelentette. A 60-as évek végéig kellett várni arra, hogy a munka az egyén kiteljesedésének az eszközévé váljon, és elkötelezett lelkes dolgozó lehessen belőle.  

Ha megnézitek az amerikai filmeket, ott már az iskolás korban elkezdődik a kötődés kialakítása. Az iskola pólóját hordják a gyerekek, valamint az életük számos területén megjelenik a választott iskolájuk, az oktatáson kívül is, ami pozitívum számukra. Később nem kérdéses, hogy a munkahelyükhöz is kötődni akarnak, nem véletlen, hogy ott az elkötelezett dolgozó a jó dolgozó, aki érzelmileg is kötődik a vállalathoz, ezáltal kiemelkedő teljesítményre képes, és szervesen részt vesz a vállalati célok elérésében. Ez számos cég sikerének a kulcsa.

Mit csinálunk mi? Jó egyen kiskatonákat nevelünk, akik nem lógnak ki a sorból, nem kérdeznek, teszik a dolgukat. Aztán, amikor a nemzetközi vállalati életbe be akarnak majd kapcsolódni, tévesen, vagy nem értik az elkötelezettséget, a megfelelő hozzáállás és a tulajdonosi szemlélet kifejezéseket. Hogy csak pár kedvenc multis kifejezést említsek.

De mennyire, hogy változás kell az oktatásban, mert a tét sokkal nagyobb, mint gondolnánk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://projektoktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr688439816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása