Mi vár rád az állásinterjún?

2016. február 26. 07:35 - BPGerti

Legtöbbünk fejében egy állásinterjú maga a rémálom, pedig semmi ijesztő nincs benne, és az is igaz, hogy lehet benne rutint szerezni, persze nem úgy, hogy félévente munkahelyet váltasz, mert bizony az sem mutat túl jól az önéletrajzban.

Kezdjük is itt egyből. Egy külön fejezet maga az önéletrajz, és ez az írás most nem arról szól. De álljon itt néhány gondolat, mivel az önéletrajz szerves részét képezi az interjúnak. Én azt vallom, hogy a cv-t minden egyes álláshoz, céghez külön testre kell szabni. Ez alatt azt értem, hogy ne egy egyen életrajzot küldözgess minden cégnek. Legyen már benned annyi ambíció, hogy rászabod az állásra, és a releváns információkat hagyod benne, figyelve arra is, mik az elvárások. Legyen benne fejlődés, látszódjon, honnan hova jutottál, és egyéniség, a Te egyéniséged. Legyél igényes, az önéletrajz Téged ábrázol.

interju.png

Behívnak az interjúra. Számtalan tanácsadó cikket olvastam már, hogy mit tegyél, mit ne tegyél, azért hogy jó benyomást kelts. Tegnap még egy olyat is, hogy kell gesztikulálni. Igaz, hogy sehol nem tanítják az interjúzást, de az biztos nem segít senkin, ha közben azon görcsöl, hogy is kell tartania a kezét a hihetőség kedvéért. Mégis hogy leszel hiteles? Szokták Tőlem kérdezni, hogy mi a jó válasz az alapvető kérdésekre, mint mondj jó és rossz tulajdonságokat, hol akarsz lenni öt év múlva, miért engem válasszanak. Akkor jöttem rá, hogy miért is félnek az emberek az interjúktól. Mert itt kiderül, ha nincsenek tisztában önmagukkal, az erősségeikkel, a fejlesztendő területeikkel, hogy rendelkeznek-e hosszútávú tervekkel, célokkal. Mert ezekre a dolgokra általában rákérdeznek, és nem mutat jól, ha azt írják az önéletrajzod aljára, hogy nem tud felsorolni 3 tulajdonságot. Hiteles úgy leszel, ha tisztában vagy önmagaddal, a céljaiddal, emellett nem árt tudnod, hogy ebben a mesterséges szituációban, ami az állásinterjú, mik a szabályok.

Öltözz fel ízlésesen. Nem kell feltétlen kiskosztüm öltönnyel, legyél rendezett. Úgy számolj, hogy fél és egy óra között mozog egy átlagos interjú, legyél pontos. A legtöbb multicégnél oktatást is fogsz kapni a biztonságos közlekedésről a gyáron belül, ez is időbe telhet, ezért ha lehet, negyed órával korábban érj oda.

Maga az interjú a következőképpen épül fel. Az elején beszélgettek egy kicsit általános témákról, mivel jöttél, könnyen idetaláltál-e. Ezt hívják small talk-nak, célja, hogy egy kicsit oldja a feszültséget. Az interjúztatónak is célja, hogy nyugodt légkör legyen, legyél Te is nyitott, mosolyogj. Aztán, személyügyese válogatja, hogy milyen sorrendben, a következő elemek jönnek, kérdez, megnevezi a pozíciót, bemutatja a céget, lehetőséget kapsz Te is kérdezni, majd lezárják az interjút. Mivel legtöbben a „kérdez rólad” résztől fáznak, beszéljünk erről kicsit. Három féle interjútípust alkalmaznak általában, az életrajzi interjú, a szituációs, és a kompetencia alapú. Természetesen előfordulhat az is, hogy ennek a három interjútípusnak az elemei keverednek.  Talán az életrajzi interjú az elterjedtebb, általában ezt várják a jelöltek. A célja, hogy alaposan feltárja a múltbeli eseményeket, és átfogó képet alkosson az interjúztató Rólad. Erre tudsz készülni is, úgy, hogy a legtipikusabb kérdésekre készülsz válasszal. Gondold át, mik az erősségeid, amiben jó vagy, mi az, amit nem szeretsz csinálni, szerinted fejlesztendő tulajdonságod. Mindig készülj olyan válasszal is, hogy mit teszel a gyengeségeid fejlesztése érdekében. Gondold át, hol szeretnél lenni 5-10 év múlva, mik a céljaid az életben.  A legtöbb interjúztató azt a választ szereti hallani többféle variációban, hogy természetesen ott képzeled el a jövőd, lojális vagy, a karriered építed a cégnél, a szakmai tudásod pedig folyamatosan fejleszted.  Látszódjon Rajtad, hogy érdekel a pozíció, amire embert keresnek, mutass motiváltságot, pozitív hozzáállást. Ezt legfőképp a miért pont Téged válasszunk kérdéseknél tudod érzékeltetni. Készülj fel a cégről, olvass róla, jól veszi ki magát, ha naprakész vagy a vállalat életéről. Egyre inkább fontosak a soft részei is az önéletrajznak. Ide a tartozik, hogy Te milyen ember vagy a szakmai életeden kívül, milyen szabadidős tevékenységeid vannak, sokan itt tudnak jobban megnyílni.

Főleg pályakezdőknél lehet fontos az egyéb tevékenység, mert náluk nehéz a szakmai múltról kérdezni. Ezért, ha most végeztél, az elég rövid önéletrajzodba bele tudod írni a tudományos versenyeket, egyetemi diákköri munkát, klubtagságot. Aztán az idő múlásával, ezek kikopnak.

Amikor eljön az a rész, hogy Te kérdezhetsz a cégről, a munkakörről, akkor használd ki ezt az alkalmat. A köszönöm nincs kérdésem, érdektelenségre, passzivitásra utal.

Ha szituációs vagy kompetencia alapú interjún veszel részt, akkor sem kell megijedni. A szituációs változatban, munkával kapcsolatos problémákat vetnek fel, és arra kérnek, mondd el, hogy te mit tennél ilyen helyzetekben. Ez lehet szakmai probléma, de előfordulhat szervezésbeli, kommunikációs szituáció is, amit meg kell oldani, a munkakörtől függően. Például mit teszel abban az esetben, ha több fontos feladatod is van egyszerre, hogyan tudod priorizálni őket? Hogy szerveznél meg egy újbelépő oktatást? A kompetencia alapú interjúnál a munkakör betöltéséhez szükséges tulajdonságok feltárása a cél. Arra kérnek, hogy olyan múltbeli esetekről számolj be, amiből eldönthető, hogy rendelkezel-e a szükséges kompetenciával, ez lesz a beszélgetés alapja. Az utóbbi két interjútípusra elég nehéz felkészülni, de nem lehetetlen megfelelni. Fontos, hogy legyél határozott, összeszedett, olyan helyzeteket hozz a múltadból, amit sikeresnek gondolsz, a szituációk megoldásakor is azt mutasd, hogy célod a probléma megoldása, hogy jó tervező-szervező vagy, és tudsz tanulni a hibákból. Ami fontos, sose hibáztass másokat. Inkább gondolkodj egy kicsit, mint kapkodsz.

Fontos része az interjúnak a „pénzkérdés”, vagyis, hogy mennyit szeretnél kérni a munkakör betöltéséért. Ebben csak annyit tudok segítni, hogy mindig –tól –ig összeget mondj. Térképezd fel, hogy az adott városban, a Te szakmai múltaddal, tapasztalatoddal, kb. mennyit lehet keresni, és ehhez lődd be a Te elvárásodat. Sokan félnek ettől a kérdéstől is, mert az sem jó, ha túl keveset mondasz, és az sem, ha túl sokat. Elárulom, hogy a multiknál általában fizetési sávok vannak, oda tesznek be, és így ajánlanak egy összeget, ez nem mindig passzol a Te kérésedhez.

Az interjúk vége általában azzal telik, hogy elmondják, mikor kapsz választ, milyen formában, és hogy mi a következő lépés, ha van közös jövőtök. Sajnos sok esetben még ma is előfordul, hogy nemleges válasz esetén nem értesítenek. Ez minden esetben a cég hibája, magadra ne vedd. Véleményem szerint egy ideális világban nemcsak egy egyen elutasító levél illetné meg a pályázókat, hanem az indok is. A rossz hír mindenkit lesújt, és egy idő után az önbizalmat is megsebzi, ami egy ördögi körként fejti ki a hatását a további interjúkon. Az okok általában érthetőek, mint például, túlképzett vagy az adott pozícióra, nem megfelelő a nyelvtudásod, nem illesz be a csapatba, valamely tulajdonságod túl sok vagy túl kevés. Van, amin tudsz változtatni, van, amin nem. Arra koncentrálj, amin tudsz fejleszteni, és előbb utóbb rutint szerzel jó válaszokban is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://projektoktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr98420370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása